• Blomstergatan_750x415 %>
 • Dahliakvarteret_750x415 %>
 • Jubileumsträdgården_750x415 %>
 • Vinhuset_750x415 %>
 • Primulasänkan750x415 %>
 • Utsikt750x415 %>

Slottsträdgården

När Gustav VI Adolf och hans Margareta övertar slottet från kung Oscar II är slottsträdgården koncentrerad till det närmaste området runt slottet. Margareta har ett stort trädgårdsintresse och börjar snabbt och systematisk anlägga en ny mycket större slottsträdgård, bland annat blomstergatan, rabatter och mycket mer. Det är tack vare henne och Gustav VI Adolf som slottsträdgården blev så stor och vacker, något som vi bevarar än idag.

Utmed den långa muren som sträcker sig från söder till norr finns den långa och breda Murrabatten. Perenner såsom Gillenia trifolliata, blålila Salvia nemorosa blandas här med bland annat ettåriga sommarblommor som Rosenskära, Cosmos och andra högre växande blommor. Kronprinsessan Margareta ansåg att perenner ska planteras mycket och i stora fång, däremellan fyller man upp med sommarblommor som hon inte ville vara förutan. Längs med muren växer spaljerade fruktträd som plommon och päron.

Rosengången

Rosor har alltid funnits på Sofiero men har stundtals varit svåra att sköta. De verkar inte riktigt trivas i jorden och inför år 2000 gjordes en stor ansträngning på en ny Rosengång med ny jord och planteringar av bland annat perenner och engelska väldoftande rosor. David Austin i England har bland annat en ros som är döpt efter kronprinsessan Margareta och självklart har denna ros en central placering i Rosengången. Liksom andra rabatter blommar här på våren lökar av olika slag. Därefter vaknar rosorna och perennerna och fyller gången med väldoft, färg-och formintryck. Rosengången invigdes i juli 2000 av grevinnan Sonia Bernadotte från Mainau.

Jubileumsträdgården, Margaretas Garden

Den 2 juni 2005 invigde svenska kungaparet Sofieros nya trädgård, ”Margareta´s garden”. Precis som för hundra år sedan då kronprinsessan kom till Sofiero med förnyelse, kom i vår tid den unga kunniga engelska landskapsarkitekten Brita von Schoenaich för att skapa en ny trädgård. Landskapsarkitekten Brita von Schoenaich bjöds in för att skapa en jubileumsträdgård som andas nutid med ett vingslag av kronprinsessan Margareta.

- Jag vill bevara känslan av avspänd ro med picknick på gräsmattan, säger Brita von Schoenaich. Trädgården består av en huvudaxel, i kronprinsessan Margaretas anda, liksom två breda perennrabatter. En stor låg bassäng med sju stillsamt plaskande fontäner skänker avkoppling och glädje. Ett bulligt buxbomslandskap bidrar med magi och stämning liknande det hon tidigare skapat vid en olivlund i Provence. Det finns förstås fortfarande plats att breda ut en filt under de gamla äppelträden, en del av dem från kung Oscars tid.

Kronprinsessan Margaretas Blomstergata

"Tillfredsställelsen från en skapelse som man varit med om från första stund är stor, det unnar jag många, många att erfara". Kronprinsessan Margaretas trädgårdsintresse förenat med hennes stora konstnärliga begåvning och hennes höga ambitionsnivå har mycket lagt grunden till Sofieros trädgård.

Kronprinsessan lyckades väcka Sofiero ur törnrosasömnen när hon och Kronprins Gustaf Adolf fick Sofiero i bröllopspresent 1905 och skapade målmedvetet en levande och vacker trädgård, med dammar, planteringar och gångar.

Som en hyllning till vad Kronprinsessan skapade under sin korta tid på Sofiero gjordes en rekonstruktion av en del av Kronprinsessans ursprungsförslag till blomstergång anno1910. Denna invigdes 1993 och står i full blom under hela sommaren. Under Den Stora Trädgårdsfesten i slutet av augusti varje sommar överraskar Blomstergången våra besökare år från år.

Kronprinsessan förstod att uppskatta de flesta växter - om de var rätt placerade. När vi rekonstruerade blomstergången valde vi att arbeta med den del som går i den varma färgskalan - gult och rött - med inslag av blått och vitt. Den del som ej rekonstruerats hade en ljusare färgskala med mycket blått och vitt.

Kronprinsessans visdomsord för att lyckas med en perennrabatt

 • Finn rätt plats. Ta hänsyn till terräng, väderstreck, och fond för rabatten.
 • Låt ett- och tvååriga växter komplettera perennerna.
 • Låt jorden synas så lite som möjligt.
 • Placera lägre växter framför högre.
 • Ju mer man arbetar med växternas inbördes förhållande vad gäller färg, form och höjd, desto större effekt uppnås.
 • Tukta ej växternas livsglädje mer än i nödfall.
 • Placera senblommande arter på de mest iögonfallande platserna.
 • De ser ju gröna och lovande ut hela sommaren, tills deras tur kommer.

"Himlen har sin stjärnekrona Jorden praktfull blomsterskrud".

Drottning Silvias blomstersmycke

Direkt innanför entrén finns en rund rabatt som kallas för Drottning Silvias blomstersmycke då den anlades i samband med hennes 50-års dag 1993.
Den innehåller flera av drottningens favoritblommor, som bl a rosor, perenner och skira sommarblommor. På våren prunkar de vackraste vårlökar som sedan byts ut mot sommarblommor efter årets tema i trädgården.

Dahliakvarteret

Gustav VI Adolf tyckte om dahlior och hade ett klassiskt dahliakvartér där det växte ca 300 dahlior. Under mitten av 90-talet anlades ett helt nytt dahliakvartér. Modernt i formen och mycket större.

Nu sätts varje vår 1 500 dahlior i många olika färger och former. När vädret har varit gynnsamt exploderar hela kvarteret i regnbågens alla färger. Till Trädgårdsfesten utlyses en skönhetstävling då publiken får rösta på vackraste dahlian.

Besökarnas favorit

År från år är vinner stadigt den största och rödaste av dem alla: Vulcan. Annars finns här mellan 30-40 olika sorter varje år. Kaktusdahlior, näckrosdahlior, dekorativdahlior, pompondahlior, halskråsdahlior, anemondahlior ingår i sortimentet.

Köksträdgården

Köksträdgården var förr i tiden det nav kring hela trädgården kretsade. Här producerades primörer från tidig vår till sen höst. Sofieros köksträdgård har en annan inriktning idag. Numera finns den i gamla bänkgården och är mera till "lyst" än nytta. Det betyder att trädgårdsmästarna lägger stor vikt vid upplevelsen. Här växer grönsaker i skön förening med de vackraste blommor, sallaten skördas sällan utan får växa och gå i frö. Ett annat år är det viktorianskt inspirerat och nästa år ser den ut som köksland gjorde i en slottsträdgård för 50 år sedan.

Ravinerna

På ömse sidor om slottet löper två raviner i väst-östlig riktning. Här är klimatet nästan idealiskt för rhododendron. Här finns lä, en behaglig och alldeles lagom skugga från trädkronorna. Jordmånen är lätt sur och här finns tillgång till rinnande vatten. Detta insåg naturligtvis Kungen på 30-talet när han på allvar började samla på detta släkte. Han planterade sina mesta plantor i den norra ravinen. Han tyckte bäst om rena arter varför det finns flest av dessa i denna ravin.

I den södra ravinen växer också mängder av rhododendron, men de är inte så gamla. Dessa planterades i huvudsak efter Kungens död av parkförvaltningen. Planteringsarbete pågår fortfarande. Så sent som våren 2005 fick Sofiero en helt ny rabatt i norra ravinen med unika plantor från Kina, några år tidigare planterades en större rabatt med azaleor i samma ravin.

Lustträdgården

Lustträdgården tillhör nymodigheterna på Sofiero. Den kom till i slutet på 90-talet och den skiftar alltid utseende från ett år till ett annat. Stommen är dock alltid den samma, en klassisk enkel buxbomparterr som anger ramarna för blomsterprakten. Rummet i sig är väldefinierat med vackra taxusväggar i väster och öster med vinhuset som gräns i norr. De stora härliga fruktträden bildar tak för en nästan bedövande blomsterprakt. Det börjar med ett vårflor av tusentals tulpaner och påskliljor för att senare övergå i överdådiga sommarblomster-kompositioner.

Doftande Haven

1994 besökte stadsträdgårdsmästare Ole Andersson danska drottning Ingrid på hennes sommarslott Gråsten på södra Jylland. Hennes samling med doftande pelargoner imponerade stort på Ole och snart kom initiativet till en pelargonsamling på Sofiero. Drottning Ingrid som tillbringat sina barndoms somrar på Sofiero bidrog generöst med sticklingar som idag är förökade och frodas intill köksträdgården.

Blomningen på en doftpelargon är inte lika ymnig som på en vanlig, men bladverken är desto mer imponerande. Det är också i bladen som den fantastiska doften sitter. De doftar rosor, äpple, eukalyptus, citron, mint... De flesta doftpelargoner härstammar numera från Sydafrika. De kom ursprungligen från Indien till Europa under 1600-1700-tal.

Vinhuset

Vinhuset uppfördes redan 1914 av kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta. Glashuset är mycket engelskt till sin karaktär med en murad sockel på vilket växtuset vilar. Det mäter 15 x 5 meter och nockhöjden är nästan 5 meter. Det finns en underbar symetri i dessa mått som upplevs mycket påtagligt när man stiger in i huset.

Här vårdas vinstockar som är planterade redan 1914 och som gamle Kungen uppskattade så mycket att endast han och slottsträdgårdsmästaren hade tillgång till nyckeln. Sofieros vinhus är finstämt och ett gracilt glashus och inrymmer förutom de vackra och imponerande vinstockarna även exotiska växter som apelsiner och citroner, kamelior och myrtenplantor. Krukväxter av alla de slag brukar också få plats liksom säsongens vackraste blommor.

Melonhuset

Melonhuset är Sofieros minsta växthus. Under Kungens tid användes det som förökningshus för rhododendron. Här såddes fröer och togs sticklingar för att efter några år utvecklas till rhododendronplantor. Det är osäkert när huset byggdes, men det är gammalt och har ursprungligen byggts för att odla meloner i. Numera har växthuset återfått den rollen.

Här odlas meloner som man gjorde förr i tiden och fram i augusti brukar det hänga de vackraste och läckraste frukter. Kring förra sekelskiftet ansågs melonen tillhöra något av det läckraste man kunde servera på en bättre middag. Sofieros trädgårdsmästare kan konsten, har du tur kan du få en smakprov om du besöker oss i augusti.

Sofiero